Mahalle Maçları Sözlüğü

3

Saat: 12:48 | Yazar: Burak Doğan

Eveett.. Sanırım en son bizim zamanımızda bütün mahallenin çocuklarının "sokağa çıkıp" sokakta buluşup çeşitli kültürlere ilk adaptasyonu gerçekleşmiştir. Çeşitli kültürler diyorum çünkü sokakta gerçekten çeşit çeşit çocuklar vardır. Mahallenin abisi, çeteleri falan filan. Ama artık internet sayesinde akşamüstü 6'dan sonra sokakta kızları ip atlarken, oğlanlarıda tek kale maç yada 9 aylık hatta ve hatta gol atan kaleye oynarken göremiyoruz. Bir zaman sonra resmen 9 aylık kurallarının unutulacağından korkuyorum ben.. (apış arası 5, kafa 3 , artistik hareket2)

Ama bizim zamanımızda mahalle maçlarına doyum olmazdı. Diğer mahalleden gelen çocuklarla veya kendi aramızda yaptığımız maçlar en eğlenceli günlerimizdi.. Kaleler ya iki taştan ya iki terlikten ya da bir arabanın 2 tekerlek arasından oluşurdu. Kurallar ise tam efsaneydi.. Kim çıkarmış, nasıl çıkarmış, nerden bulmuş çıkarmış kimse bilmiyor.. Ama sokakta top oynayan her çocukta bu kuralları biliyor.. Bu efsanevi kuralları gelinde hatırlayalım, suratlarımıza birer gülücük konduralım..

3 KORNER 1 PENALTI: Hepimiz biliriz işte; kornerler kullanılmaz, her takım kazandığı 3 korner için 1 penaltı kullanır. Penaltı hakkının sayılması ise "Penaltı 1 ... Penaltı 2" diye eşşekler gibi anırılarak yapılır.

ATAN ALIR SIPOR: Mahalle maçları genellikle caddelerde yahut bahçelerde yapıldığı için topun kaçma olasılığı olan çok yer vardır. Top bir yere kaçtığında topu kaçıran takımın karşısındaki takım hemen, "Atan alır sıpor." der. Top onların sahasında auta çıkmış olduğu halde karşı takım topu almak zorunda kalır. Hemen akabinde aralarından en sempatik olanı, "Olm atam öldü topu alamaz." esprisini patlatır. Herkes deli gibi güler. Topun alınmasıyla oyun yeniden başlar.

ADAMIN GOL DİYO: Gol atılır fakat yiyen takım saymaz. Hep bir ağızdan "Direk ulan." diye anırmaktadırlar. Fakat içlerinden biri, "Gol abi." der. Karşı takımdan bunu duyan biri direk atlar ve, "Ulan adamın gol diyo." diye serzenişte bulunur. Gol sayılır, adam dövülür.

ABANMA YOK: Genelde küçük çocuklar arasında yaygındır. Kaleciler abanma yok derler. Aralarından yaşça büyük olanı "Lan karı mısınız." dese de abanma olmaz.

GÖNÜL ALMA: Büyüklerle küçüklerin ortak oynadığı maçta büyüklerden biri gaza gelip küçük bir çocuğa sert girince direk penaltı olur. Nerede olursa olsun. Küçük çocuk sevilen bi simadır ve faulu yapan abidir. Penaltı kullanılır, genelde gol olmaz çünkü kalede bir ayı vardır ve penaltıyı atan küçük çocuktur.

KALECI DEĞİŞTİN 2 PENALTI: Herhangi bir penaltı pozisyonunda kaleye hemen forvetin etkili silahlarından biri geçmek ister çünkü o her mevkide iyidir. Buna karşılık karşı takıma teselli olarak ekstra bir penaltı verilir. 1+1=2.

3 KERE SEKTİRME: Kaleci degaj kullanırken eğer yanında bir rakip forvet varsa topu 3 kere sektirir ve, "Açılsana ulan üç kere sektirdim işte." der, rakip açılır.

İŞE OLM İŞE: Bazen top insanın pek münasip olmayan bi tarafına gelir, herkesin reaksiyonu aynıdır: "İşe işe!." Uygun araziye çiş edildikten sonra maça devam edilir.

GOL DİİL OLM BEL ÜSTÜ: Minyatür kale maçlarda elle tutulmasına engel olunmak için getirilmiş bir çözümdür ancak bel üstü gibi kişiden kişiye değişen ve ispatı zor bir kriter getirdiği için nice kavgaların çıkmasına, nice başların yarılmasına sebep olmuştur.

ÜÇ ADIM AÇIL: Top frikik noktasına dikilir ve rakip barajın üstüne doğru adeta onnar orda diilmişçesine yürünür. kocaman üç adım atılır ve baraj göğüsle itmek suretiyle uzaklaştırılır. adımların büyüklüğünden şikayet edenler iki kere "o-ha" der.

ATAN GALİP : Mahallede iyi fitbol oynadıkları bilinen çocukların uzun çabalar sonucu biraraya toplanarak oynadıkları ve kavgasız gürültüsüz çok zevkli bir şekilde devam eden maçlar bir türlü bitirilemez. Maç çok çekişmeli devam ettiği için sürekli uzatılır ve sonunda hava kararmaya başlar. İşte bu noktada annesinden dayak yemekten korkan bir kısım çocuklar pürüz çıkarıp ben eve gidiyom artık, annem merak eder diyince maçı o şekilde bırakmak istemeyen diğer çocuklar hemen ATAN GALİP kuralını uygulamaya koyarlar. İlk golü atan maçı kazanmış sayılır.

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

3 Yorum

  1. Adsız |

    beylerin dünyası ne ilginç ya :)

     
  2. Burak Doğan |

    Ooof of o zamanlara o kadar çok dönemk isterim ki.. O zaman daha bey de değildik:D çocuktuk çocuk:D

     
  3. Tolga ÖZKAN |

    Evet be Burak hakkaten ben de o günlere dönmeyi çok isterim. Topun olduğu her yerde (orman, dincilerin özel pansiyonunun bahçesi...) maç yapardık. Faulün yanında, penaltı olduğunda da gol çizgisinden 9 adım sayıp yine atılan her büyük adımda o-haa kelimesini kullanırdık:D
    Bi de mahallenin büyüğü ya da kendi yaşıtları arasında en iyi top oynayanı 'Ben tek siz hepiniz' deyip kale, defans, orta saha ve forvet hatlarında tek başına mücadele edip kan ter içinde kalırdı:D

     

Yorum Gönder