Blograzzi'de Neler Oluyor?

0

Saat: 13:06 | Yazar: Burak Doğan

Blograzzi, blog yaşantıma başladığım 3 hafta öncesinde, karşılaştığım ilk blogla ilgili site. Semazem'in önce Canım Grubum'da izlediğim yazıları, ardından da Semazem Görmüş Sende Gör blogunu düzenlemeye başlaması ile başlayan bendeki bu blog yazma isteği, 3. haftayı bitirip bugünlere gelmemi sağladı. Ancak bu işe yıllardır emek veren kişiler mutlaka olmalıydı ve bunlarıda inceleyip neyin nasıl yapılması gerektiğini örnek almak gerekliydi diye düşündüm.

Çok geçmeden, blogla tanışmamın 2. ya da 3. gününde Blograzzi ile tanıştım. Webrazzi'nin sahibi Arda Kutsal'ın fikri ile ortaya çıkan bu site, belirli verilere dayanarak (blog dünyasında önemli bir yeri olan Technorati, bunun yanında Google ve Alexa verileri) bütün blogları Blograzzi Puanı adı altında sıralıyor. Dolayısıyla en iyi ve en çok izlenen blogların tanıtımını yapmış oluyor, blog dünyasını kaynaştırmayı amaçlıyordu.

Bunun yanında, sitenin ana sayfasında, En Aktif Bloglar ve En Aktif Kullanıcılar başlıkları altında, en sık güncellenen bloglar ve en sık sitede bulunup işlem yapan blogcuların listeleri de bulunmakta. Ve elbette ki blog yazarları bir şekilde bu listelere girip kendi bloglarının tanıtımınıda yapmak istiyorlar.

Ancak son zamanlarda, ortada bir şekilde blog yazarları arasında tartışmalar çıkmaya başladı. İlk önce spam blogların sadece reklam yapmak için herkese aynı şekilde puanlayıp, favorilerine ekleyip, yorum yapıldığından bahsedildi. Bunun yanında blog olmayıp, siteye kaydolup reklam yapmaya çalışanları önlemek için siteye "bu site blog değildir" butonu bile konuşması sağlandı. Ama esas sorun "herkese yorum yapıp, puan verip favorilerine ekleyenler ne derece doğru bir iş yapıyor" düşüncesi haline geldi..

Ben kendi açımdan bir kez yorumlamak istiyorum olayı: Sonuçta siteye kaydolup, sahiplenilmiş bloglara, yani zaman harcamış kişilerin bloglarına, zamanım olduğu sürece, linklerinden gidip inceledikten sonra yorum yazmaya çalışıyorum. Bunun yanında puan vermekte elbette hakkım. Aynı zamanda, blog dünyasına yeni girmiş biri olark her türlü blogu inceleyip birşeyler daha öğrenmeye çalışıyorum. Ama daha önce blog kazanı'nda yazdığım gibi bunun yanlış olduğu düşünülüp, ortaya genel geçer bir kural çıkarsa, elbette puanlamayı ve yorumları azaltıp, siteye tabiri caizse "uygun" bir kullanıcı olarak devam ederim. Yalnız bu sorunların aşılması için 1-2 çözüm de getirilebilir. Mesela;

1-Kişilerin favorileri 10 blogla sınırlanabilir
2-Puanlama ve yorum yazma, kişilerin, blograzziden aldığı linkle gittiği sayfada belirli bir süre kaldıktan sonra (örneğin 1 dakika) aktif hale gelebilir.
3-Blog sahibi, kendi bloguna yorum yazmayabilir ya da bunun için bir forum oluşturulabilir
4-Blog sahibi, kendi blogunu favorilerine eklemeyebilir
5-Bu kriterler, blograzzi puanını etkilemeyebilir
6- Ve bu seçenekler elbette çoğaltılabilir.. Aslında herkesin yorumlarını merak ediyorum.

Herkese iyi bloglamalar..

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

Yorum Yok!?!

Yorum Gönder