Anayasada Atatürk İlke ve İnkilaplarına Gerek Yok!!!!

4

Saat: 11:38 | Yazar: Burak Doğan


Ve işte yavaş yavaş %47 kendini göstermeye başladı.. Bu söylenenler, söylenmeye cesaret edilenler, Atatürk'ün kemiklerini sızlatır, bizleri tamamen karanlığa sürükler.. Haydi herkes bunada destek olsun, herkes bu düşünceye ortak olsun.. Böyle bir Anayasaya destek versin.. Gerçekten sonumuz hiç iyi değil.. Bunlar, ya kiminle dans ettiklerinin farkında değiller, ya da başlarına ne geleceğinden habersiz konuşuyolar.

2 gün önce Vatan gazetesinde çıkan haberde Malezya'nın durumunu gördük. Bırakın Laiklik istemeyi, ülkede Laiklik kelimesini kullanmak bile yasak hale getirilmiş. Haberi buradan da okuyabilirsiniz.

Her okuduğumuz haber bizi korkutmaya, her yapılan açıklama bizi derin kaygılara sürüklüyor. Bu şekilde bir Anayasa yapılması mevzusu bile ortaya çıkarsa her yerden gelecek tepkileri açıkçası çok merak ediyorum. Hürriyetten alıntı yaptığım bu yazıda, AKP'nin hukukçusu Zafer ÜSKÜL'ün yorumlarını okuyup hayret edeceksiniz..


AKP'nin hukukçusu Prof. Zafer Üskül, "Bu ifadelerin sivil anayasada yer almaması onların önemini azaltmaz" dedi.

Sabah Gazetesi'ne konuşan AKP'nin hukukçusu Prof. Dr. Zafer Ülkül, kafasındaki "sivil ve renksiz anayasa"yı tanımlarken, anayasanın başlangıç kısmında ve maddelerinde Kemalizm ideolojisinin yansımaları olan "Atatürk milliyetçiliği" ve "Atatürk ilke ve inkılapları" gibi kavramların yer almasının gereksiz olduğunu savundu. Üskül'ün, sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

* Sivil ve renksiz bir anayasayı savunuyorsunuz, ne demek bu? Demokrasi dışı yöntemlerle yapılan anayasalar çok eleştiri konusu oluyor ve benimsenmiyor. Renksiz bir anayasa lazım. Herhangi bir ideolojiyi öngörmeyen, dayatmayan bir anayasa lazım.

* 1982 Anayasası Kemalizm ideolojisini mi yansıtıyor? Anayasanın başlangıç bölümünde ve birçok maddesinde bu var. Yeminde de var mesela. Atatürk milliyetçiliği var, Atatürk ilke ve inkılapları var. Bütün bu kavramlar, Anayasa Mahkemesi'nin yasaları denetlemesi sırasında temel alınıyor. Dolayısıyla ideolojiler, siyasi partilerin işidir. Her siyasi parti kendine özgü bir ideolojiyi savunabilir, savunmalıdır. Farklılıklar öyle ortaya çıkacaktır. Kemalist bir parti de kurulabilir, kurulmalıdır da. Bunu destekleyecek insanlar çıkar. Ama anayasalar bütün bu ideolojilere eşit mesafede durmalıdır. Renksiz olmalıdır. Biz bunu renksiz bir anayasa olarak tanımlıyoruz. Avrupa anayasa anlayışı da böyledir.

* Atatürk milliyetçiliği ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık yer alıyor. Bu ifadelerin çıkarılması mı gerekecek? Yer almaması doğru olur diye düşünüyorum. Bu bir eksiklik değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün bütün ulusun önderi olduğu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Bu ortak değerdir. Bu herkesin sahip olması gereken ortak değerdir. Mustafa Kemal Atatürk başka bir şeydir, Kemalizm veya Atatürkçülük başka bir şeydir. Anayasa bu anlamda Kemalizm ideolojisinin izini taşıyor.

* Anayasa militarist bir mantıkla yapıldığında da daha demokratik olabilir. Örneğin 1961 Anayasası'nın birçok sivil anayasadan daha demokratik olduğu söylenir. 1961 Anayasası tabii ki bir önceki anayasaya göre demokratik hak ve özgürlükler bakımından önemli gelişmeler sağlamıştır. Ama MGK'yı anayasal olarak kuran da 1961 Anayasası'dır. Askeri Yargıtayı bir kurum olarak kuran da. Düşünce özgürlüğünün önünde sınırlar koyan da.

* Hangi kurumların öncelikle değişmesi gerekiyor? Örneğin yargı. Bütün idari işlemlerin yargı denetimine tabi tutulması gerekmektedir. Örneğin Yüksek Askeri Şura, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları. Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkını kabul etmesini sağlayacak bir düzenleme. İki daireden oluşan anayasa.

* MGK da şu andaki anayasanın bir kuruluşu? Milli Güvenlik Kurulu'nun anayasada olması şart değildir. Bu, 1940'lı yıllarda olduğu gibi yasayla düzenlenebilir.

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

4 Yorum

  1. Adsız |

    selamlar abim, ben pazarlarr, şu iki rr'li olan minik kardeşin.Sayfana ve sana zaten sonsuz saygı duyduğumu biliyorsun ama şimdi şunuda eklemek istiyorum 'tayyipler alemi' görüşünde anladığım kadarıyla tam benlik.sen benim kanımdan falanmısın acaba? kendine çok iyi bak..

     
  2. Adsız |

    Hemen heyecanlandınız yahu kardeşim bu nedir kimsenin Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı olduğu yok sizin hedef gösterdiğiniz kişi %50 oy almış bi partinin milletvekili siz şimdi bu halka atatürk düşmanı mı diyorsunuz AHMET ALTAN'IN şurdaki yazısını okuyunda biraz o kişinin ne demek istediğini anlayın http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=127945
    Ben sizin gibilere anlam veremiyorum siz şimdi Akp nin Atatürk ilke ve inkılaplarını yasaklayıp şeriat devleti kurmasını mı bekliyorsunuz yahu öyle olsa bu parti kuran kursu kapatıp halkın tepkisini almazdı..


    Teşekkür Ederim..

     
  3. Burak Doğan |

    Biz Türk Gençliği, bu ülkeyi ileriye taşıyacak olan gençler, artık bu numaraları yutmayız. %50 ile gelen partinin milletvekili diye sütten çıkmış ak kaşık mı bu insan? geçen seçimde 360 milletvekilinin % kaçı dokunulmazlık yasasından yararlanıyor haberiniz var mı?

    Ahmet Altan güzel yazmış hoş yazmış ama TMSF'nin elindeki star gazetesinde çok güzel yazmış. Ama atladığı bir nokta var. Altı ok dediğiniz ve içinde elbette ki "LAİKLİK" kelimesinin geçtiği bu anlayışla bu devlet yıllardır yönetilirken, ne olduda bir anda 5 sene içinde yavaş yavaş din ile devlet işlerini birbirine sokmaya başladık ki? Yalandan kapanmış 1 kuran kursuna karşılık açılmış 1000 tane var, hemde ilkokul mezunlarının sadece gidebileceği bu kurslara 5 yaşında çocuklar kayıt alınabilir durumda.

    Kurbağalar gibi yavaş yavaş altımız ısıtılıyor.. Bundan 10 yıl önce, bir anda bu zamana ışınlansak, iç savaş çıkardı bu ülkede..

     
  4. Burak Doğan |

    Tayyipler alemi elbette sadece bir tepki. Zamanında penguene açılan davalar bir duruş oluşturdu mizahseverlerde, buda ordan kalma kardeşim;)

     

Yorum Gönder