Diego Armando Maradona!

0

Saat: 09:34 | Yazar: Burak Doğan


Tanrı'nın elinin yeryüzündeki sahibi Diego Armando Maradona.. 30 Ekim 1960'da doğup, Boca'da profesyonel futbol yaşantısına başlayan Maradona, 1982 Dünya Kupasından sonra Barcelona'ya o zamanların en yüksek değeri ile transfer olur. Tam tamına 12 milyon dolar!

Ama Barcelona'ya kaynaşmayı başaramaz ve 1978'de O'nu dünya kupası kadrosuna almayan Arjantin teknik direktörü Menotti'nin Barcelona ile anlaşması ile, kendisini Napoli'ye dar atar. Ve görkemli günler artık başlamıştır..


Barcelona Forması ile kazandığı Lig Şampiyonluğu (1982), Kral Kupası (1983) ve İspanya Super Kupası'ndan sonra(1983) Napoli forması ile İtalya'da 2 şampiyonluk kazanan Maradona (86-87 / 89-90) aynı zamanda 1987'de İtalya kupasını 1989'da UEFA kupasını, 1990'da İtalya Süper Kupasını kazanıyordu. 1986'da dünya kupası'nı Arjantin ile kazanıyor, çeyrek finalde İngiltere'ye attığı goldeki "becerisini" tanrının eli olarak nitelemektende geri kalmıyordu. İtalya 90'da, Almanya ile final maçında yedikleri penaltı golü ile dünya kupasını Almanlara kaptırması, Maradona'nın düşüşe başladığının ilk noktasıydı belkide..

1991 yılında İtalyadaki rutin doping kontrollerinin birinde kokain kullandığının tespit edilmesi üzerine zor günler başlıyordu Maradona için.. Ardından Arjantin'de kokain bulundurmaktan göz altına alınması, Dünya Kupası'ndan men edilmesi.. 1995 yılında tekrar 35 yaşında Boca'ya dönüşü ve kurtulamadığı uyuşturucununda etkisiyle 1997'de emekli olması..

Maradona, Napoli'de hala bir halk kahramanı.. Belki de gelmiş geçmiş en yetenekli oyuncu. Son zamanlarda politik görüşleri, ameliyatları ve kilolu halleriyle ekranlardan düşmesede, 2000 yılında, İtalya'ya attığı gol yüzyılın golü (60 metre top sürerek İngiltere gibi bir takımı ipe dizmesi!) kendiside Pele ile beraber yüzyılın futbolcusu seçildi. Maradona'da kendi ödülünü aldıktan sonra Pele'yi beklemeyerek herkesin ondan beklediğini yaptı. Ve çıkışta açıklamasıda şu şekildeydi: Kendi bedenime saygısız olsamda, işime her zaman saygılıydım; bu yüzdende dünyanın en iyisi benim!

Maradona, Pele ile beraber gelmiş geçmiş en iyi oyuncu olarak kabul ediliyor bütün çevrelerde. Buna Di Stefano'yu da eklemek lazım elbet (Real Madrid) Ama, Pele ile karşılaştırıldığında, Pele'nin Avrupa'ya hiç gelmediğini, geldiğindede döndüğünü, Maradona'nın takımında hiçbir zaman Brezilya Milli Takımındaki gibi oyuncular bulunmadan kupaları kazandığını ve gerçekten "farklı" birisi olduğunu kabul edersek, belki kendisni bir adım öteye götürebilriz. Ne dersiniz??



İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

Yorum Yok!?!

Yorum Gönder