Boston Celtics Garnett ile Geri mi Dönüyor...

2

Saat: 16:34 | Yazar: Burak Doğan

Celtics'de yine bir 'trio'

Boston Celtics, 80'lere damgasını vuran Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish'ten (Big Three) sonra artık yeni bir 'trio'ya sahip: Paul Pierce-Kevin Garnett-Ray Allen. NBA'de sezonun en flaş transferi dün resmiyet kazandı ve 12 yıldır Minnesota Timberwolves'ta forma giyen Kevin Garnett, Celtics'e takas oldu. 2007 Draftı'ndan önce Seattle Supersonics'ten Ray Allen'ı da kadrosuna dahil eden Celtics belki de 21 yıldır özlemini duyduğu şampiyonluğa ulaşabilecek.

Doğu Konferansı'nda geçen sezon aradığını bulamayan, ligi sadece 24 galibiyetle (geçen sene ligin en kötü ikinci takımı oldular) tamamlayan Celtics bu takımı yaratabilmek için büyük fedakârlık yaptı. Bu takas karşılığında forvetler Al Jefferson, Ryan Gomes ve Gerald Green'in yanı sıra pivot Theo Ratliff ve oyun kurucu Sebastian Telfair, Batı Yakası'nın yolunu tuttu. Minnesota ekibi ayrıca gelecek sezonlarda kullanacağı iki ilk tur draft hakkı kazandı. NBA tarihinde daha önce, bir oyuncu için böyle bir takas gerçekleşmemişti.

Ayrılmak istememiş

Boston Celtics'le üç yıllık sözleşme imzalayan Garnett, NBA kariyerindeki en zor 72 saatini geçirdiğini söylerken transferi şöyle yorumladı: "Benim Wolves'tan ayrılma gibi bir niyetim olmadığını herkes biliyor. Ancak kulübün sahibi Glen Taylor benim gitmemde sakınca görmediğini söyleyince ayrı yollarda olduğumuzu gördüm. Burada her gece triple-double yapmak zorunda değilim. İki All-Star oyuncumuz daha var onlarla her maçı kazanmaya yakınız. Şampiyonluk yüzüğü için daha uygun bir fırsat olamazdı."

Liseden direkt olarak NBA'e geçen Garnett'in kariyerine bakıldığında Celtics'in çok büyük bir adım attığı söylenebilir. 'KG', son dokuz sezonda 20'nin üstünde sayı, 10'un üstünde ribaund ortalaması tutturdu. Garnett, NBA tarihinde ayrıca 19 bin sayı, 10 bin ribaunt ve 4 bin asist barajını açmış beş oyuncudan biri. Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone ve Charles Barkley gibi efsaneler Garnett'tan önce bu başarıyı yakalamışlardı.

Yaşları sorun olabilir...

Peki Garnett'in takıma katılmasıyla Yeşil-Beyazlılar yeniden zaferlerin tadına varacak mı? Bu üçlünün hücumda ne kadar korkutucu olduğunu öğrenmek için kariyer ortalamalarına bakmak yeterli: Garnett 20.5, Allen 21.5, Pierce de 23.6 sayı ortalamaları tutturmuş durumda. Ancak Allen'ın 32, Garnett'in 31, Pierce'ın 29 yaşında olması ve takaslar nedeniyle kadronun darlığı Celtics'i zorlayabilir. Boston ekibinin direktörü Danny Ainge, Celtics'in kendi günlerindeki gibi başarılı olacağına inanıyor. Eski bir Celtics oyuncusu olan Ainge, "Bu sene çok eğlenceli geçecek" dedi.


Peki haberden sonra gelelim şimdi yorumlara.. Yıllardır, oynadıkları takımlarda kişisel olarak başarılı olup, süper sayı ve ribaund ortalamaları yapan bu topçular, neden takımlarını başarıya ulaştıramamışlar diye sorulabilir. Pierce NBA'e başladığından beri Boston'da, Ray Alen 7 Sene Milwaykee Bucks'da oynadıktan sonra 5 sezondur Seattle'da ve Garnett'te NBA'e adım attığından beri Minnesotadaydı. Yani takımlarının kötü durumuna aldırmamış, senelerdir aynı takımda oynayan istikrarlı oyuncular. Zaten sayı ortalamalarından da belli. Ancak yıllardır tek başına oynayıp double double yapan bu 3 oyuncu (Allen biraz istisna bu konuda) aynı takımda buluşunca topu nasıl paylaşıcaklar? Aynı sorunu 2-3 sezon önce Lakers bütün kaşarları toplayıp, takımı düzene sokmaya kalkınca yaşamıştı.

Bununla beraber oyuncuların yaşlarıda sorun olabilir. Çünkü 4 kişinin Garnett'e karşılık verilmesiyle kadro baya daraldı. Bununla beraber 2 yıl ilk tur draft haklarıda verilmiş. yani drafttende ahım şahım adamlar gelmeyecek. Buda demektir ki, yıllardır takımlarında 40+ dakika oynayan bu oyuncular en az 2 sene daha buna mecbur. Hem şu anda takımın guardıda çok başarılı olduğu pek söylenemeyecek olan Delonte West.

Sonuç olarak; Boston'un elinde yıllardır takımlarında tek tabanca oynayan All-Star 3 yıldız, hemde yıllardır 40 dakika civarında oynayan 3 yıldız var. Ama başka oyuncusu kalmadı herhalde. Bir tek müzmin sakat Wally Szczerbiak kalmış olsa gerek adı sanı sayılan. Ortada başarılı olmaya aday orta yaşüstü bir takım var. Ancak kesin olan birşey varsa, 3-4 sene sonra, şampiyon olsalarda olmasalarda Chicago Bulls'un son şampiyonluğundan sonra düştüğü hale düşecekleri.. Hem yıldızlar gidecek, hemde takıma yeni iyi oyuncu katılamayacağından 15-20 galibiyetle sezonu kapatıcaklar.

Ama en çok sevindiğim, artık savunma ile şampiyonluk kolay olmayacak!!

Welcome Back Boston!

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

2 Yorum

  1. batu |

    doğu daha bir şenlendi. cleveland gibi bir takım elini kolunu sallaya sallaya finale varamayacaktır artık. chicago da gittikçe oturtacaktır düzenini. detroit her zaman detroit'tir. eh, şenlendi doğu.

    faydası bize tabi, harika olacak harika...

     
  2. Burak Doğan |

    Aynen katılıyorum. Tamam Le Bron iyi bi oyuncu olabilir ama finallere çıkmayı hakeden bir takım değillerdi bence.

    Ah bi taraftan Utah gelse, Malone, Hornacek, Stocten Russell, bi yandan Jordan, Pippen, Rodman, Kerr.. Ah be nerde o eski finaller, All-Starlar..

     

Yorum Gönder