Hakan Şükür Ne Yapmaya Çalışıyor?

11

Saat: 16:41 | Yazar: Burak Doğan

Bu kadarını duymamış, görmemiştim.. "Kaç yaşındasın arkadaşım herhalde görebilmen normal değil, bundan 50 sene önce, 40 sene önce Baba Hakkı böyle derdi veya Metin Oktay'da maçlara bu şekilde hazırlanırdı" diyebilecek birileri varsa lütfen beni bu rüyadan uyandırsın. Rüyamda Hakan Şükür, Galatasaray - Fenerbahçe maçının Kutlu Doğum Haftasına yaraşır bir şekilde olmasını istediğini söylüyordu.. Hani şu elit kitlelerin takımı dedikleri Galatasaray'ın Kaptanı olan.. Evet evet hatta Torinolu Şaban veya Kral diye bildiğimiz. Gerçi 2 gün geçti üstünden, birisi kalkıp rüya diye bahsetsin diye bekledim ama ses edende yok. Bu iş galiba ciddi..

İlk önce birisi bana Kutlu Doğum Haftası ile Galatasaray - Fenerbahçe derbisinin alakasını anlatabilir mi? Ya da Galatasaray'ın ne halde olduğunu açıklayabilir mi? Galatasaray Kutlu Doğum Haftasına yaraşır bir şekilde performans sergileyecekse o zaman Fenerbahçe'de Brezilyalıları ile, Noel ya da Şükran Günü'ne uygun performans sergilenmesini isterse ne olacak? Sahada haçlılar ile müslümanların savaşı mı çıkacak? Galatasaray kazanırsa Gazi, kaybederse şehit mi düşecek?

Pekiii Kutlu Doğum Haftası, yasadışı bir şey mi? Elbette hayır. Ama son yıllarda, 23 Nisan'da kutlanan "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın" olduğu günlerde kutlanıp ön plana çıkarılmaya çalışılan birşey.. Ben bundan 10 sene önce her tarafta pankartlarla kutlanan ya da Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri adı altında yapılan bir sürü etkinliğin hiçbirisini hatırlamıyorum! Resmen yeni icat işte.. Bu hafta, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın peygamberimizin doğumgününe denk düşen bir organizasyonu. Tamamen ruhani ve kul ile Allah arasında. Ama bunun bu şekilde kalmamasına uğraşılıyor resmen.. Bu satırları okuyanlardan "Ne yani itiraz mı ediyorsun" ya da "Sahaya besmele çekmeden mi çıkıyorlar zannediyorsun" sesleri yükselebilir, yorumları gelebilir. Ama ben buna itiraz etmiyorum, ama kullanılması beni kendimden geçiriyor..

Son noktayıda Atilla Gökçe koyuyor köşesinden:

Kutlu doğum haftaları da 1989’dan beri Diyanet İşeri tarafından kutlanıyor ülkemizde... Buna kimsenin itirazı yok. Ama nedense 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı gölgeleyip kutlu doğumu öne çıkaran, hayatın önüne koyan, maçtan popstar yarışmasına kadar hemen her platformda altını çizen bir misyon var sanki...

Olmuyor... Değerleri birbirine karıştırmak ve hemen her konunun vazgeçilmez sosu haline getirmek, her şeyden önce o değerlere saygısızlık anlamına geliyor. Kral kaptanımızdan sportif duruş bekliyoruz.
İmamlık değil!

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

11 Yorum

  1. Adsız |

    Tamamen ruhani ve kul ile Allah arasında.

    Dini olayları bu kadar basit mi görüyorsunuz, din tamamen kişisel bir olay mıdır?

    Din, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı sistemleştiren toplumsal bir kurumdur. Kişisele, kişilere ingirgeyemezsiniz. Aynı şeye inananların aynı şeyi birlikte yapmasından daha doğal ne olabilir?

    Hakan Şükürün açıklamasından nefret, savaş ve islamın üstünlüğü, dinsizlere ölüm vb. gibi gizli mesajlar var da biz mi anlayamadık?

     
  2. Burak Doğan |

    Din tamamen kişisel bir olay olmasada, kişinin ibadeti insan ile allah arasındadır. Hiçkimseye ibadet ettiğinizi göstermek, ya da ispatlamak zorunda değilsinizdir.

    Aynı şeye inanlar aynı şeyi birlikte yapmasına elbette söylenecek hiçbirşey yok. Bende müslümanım, bende dinimizin gereklerini biliyorum ve kendi doğrularıma göre uyguluyorum. Ki dinimizde, aynı şeye inanların aynı şeyi birlikte yapmasının "daha iyi" bile olduğu anlatılıyor. Ama konumuz bu değil. KOnuyu bu şekilde anlatamaz açıklayamayız.

    Aynı yazıda söylediğim gibi. Bu yazdıklarımı belirttiğimde kalkıp "Ne yani itiraz mı ediyorsun" seslerinin geleceğini iyi biliyordum. Ama burda anlatılmak istenen bu değil. Hakan Şükür, bu açıklamayı yaptığında "bazı kesimlerden" tepki geleceğini, "bazı kesimlerden"de aferin alacağını çok iyi biliyordu. Ki kendi mertebesini, bulunduğu yeri, bulunduğu camiayı ve başarılarını bu olayın önüne set çekerek, kendi istediği düşüncelerini açıklamakta zarar görmüyor.

    Ama malesef şunu unutuyor. Türkiye Cumhuriyeti "Ilımlı Bir İslam Devleti" değil, olmayacakta..

     
  3. Adsız |

    "Ilımlı İslam Devleti" de neymiş yahu açıklayın şunu bize :). Babanızdan, televizyondan duyduğunuz lafları kime satıyorsunuz. İslam Devleti olmaz Şeriat olur. Şeriat'da kesinlikle rejim değildir, rejimleştiren insandır. Şeriat, Allah'ın kurallarıdır. Şimdi ben buraya tusul'da verdiğiniz linkten geldim, yazmışsınız ki, "Alex'te şükran gününe yakışır maç isterse futbol bunun neresinde kalacak" demişsiniz.

    1.Şükran günü diye bir gün artık olamaz, olmayacak. Çünkü yürürlükteki din İslam'dır. Son din İslam'dır. İslam geldikten sonra hristiyanlık,musevilik vs diğer dinlerin hükmü kalkmıştır ki bunlara ihtiyaç duyulsaydı Yaradan İslam'ı getirmezdi.

    Bilip bilmediğiniz konular hakkında yorum yapmayın. Asıl kimliğinizi gösterin. Biz laiğiz, atatürkçüyüz demeyin, asıl kimliğinizi gösterin, saklanmayın, gizlenmeyin, oyunlar oynamayın, İslam'a ihanet etmeyin..

    Bizim kimliğimiz belli. Allah'ın kurallarına yani Şeriat'a uygun yaşamaya çalışan kişileriz.

    Hakan Şükür burada "iyi niyetiyle" yazmış fakat kim takar Hakan Şükür'ün iyi niyetini :). Yazıklar olsun sizlere.

     
  4. Adsız |

    Benim için kişilerin önemi yok. Onların neyi düşünerek açıklama yaptıklarının da önemi yok. (Zaten ne düşündüklerini bilmek gibi doğaüstü yeteneğim yok.)

    Aynı anlamda sözleri, kendi kutsal haftasına göre değiştirerek söyleyen kişi hakan şükür değilde hristiyan veya musevi bir futbolcu olsaydı ben onun fikirlerini açıklama özgürlüğünü de savunurdum.

    Hatırlatmak isterim; özgür, laik, demokratik bir ülkede yaşıyoruz.

     
  5. Burak Doğan |

    Kesinlikle aynı görüşteyim. İslam Devleti olmaz, Şeriat Devleti olur. Ilımlı İslam diye dayatmaya çalışılan şeyde şu anda Malezya'da yaşanmaya başlanan süreç ve aynı şekilde bizde bu yola doğru gidiyoruz. Amacın şeriat olduğunu da ne kadar güzel ki siz açık açık söylüyorsunuz, bunu amaç edinenler malesef gizliden gizliye yapmaya çalışıyorlar..

    Yürürlükteki din demektense, son din İslamdır demek çok daha doğru. Çünkü dünyanın şu anda ortalama 4'te 1'i müslüman ve buna yürürlükte demek çok doğru olmaz düşüncesindeyim. Ama İslam dışındaki dinleride dünyada yaşayan bilmem kaç milyar insan var. Sonuçta onlara cihad ilan ederek savaşıp dinimize geçirmek için uğraşmayacağımıza göre, herkesin dini kendine.

    Ama şöyle birşey var. Örnek kişi olarak baktığımız Alex'in böyle bir açıklama yaptığını düşünsenize? Noel'e yakışır bir oyun sergileyelim.. Dini önemli tarihlerle oynadığımız oyunun alakası ne ki? O zaman biz müslümanlar, yurt dışında maç yapacağımız zaman önemli günleri kandillere getirmeye çalışalım, bizim için çok daha önemli bir yer arz etsin? Nasıl düşünce?

    İslam'ın son din olduğunda, diğer dinlerin hükmü kalktığında da hepimiz hemfikiriz, zaten doğrusu bu, kitabımızda yazan bu. Ama malesef bizim başka doğrularımızda var...

    Yaşam biçimimiz ve düşüncelerimiz, Atatürk Milliyetçiliği ve Atatürkçü düşünce ile yoğurulmuş, din ile devlet işlerinin birbirine sokulmaması gerekliliği öğretilmiş bir şekilde özümsenmiştir. Hemde bunun için ülkemizde Diyanet İşleri diye bir kavramda var ya, oda dini devlete karıştırmamak için kurulmuş bir yapı aslında.. Bilmem farkında mısınız?

    Bu yapı, hiçbir zaman değişmeyecek, biz Müslüman olarak kalmaya her zaman devam edeceğiz, dinimizin gerekliliğini yerine getireceğiz ama, ülkemizin yapısınıda şeriat olarak değiştirtmeyeceğiz.. Bu ülke ilelebet Mustafa Kemal'in düşüncelerinin izinde olacaktır.. Dolayısıyla da Laiklik bizim temel yapı taşımız olarak kalacaktır..

     
  6. Adsız |

    Hakan Şükürün sözleri kendi hayat görüşünü yansıtıyor, bunları açıklamakta anlatmakta özgür anormal veya yasadışı değil. Bu olaya Din Devlet işleri, laiklik vb. olarak bakamazsınız.

    Din ve yaşam üzerine konu edinmiş, baştan sona hoşgörü içeren o sözleri, başka yerlere çeken ve tepki gösterenler kesinlikle art niyetlidir.

    Tavsiyem kişilere takılmayın, özgürlüklerden yana olun (ilerde sizinde ihtiyacınız olabilir.) ve her şeye yeni bir başlangıç yapın. Aynen Atatürk gibi (Atatürk bu ülkeyi böyle kurdu.) ;)

     
  7. Burak Doğan |

    Anlaşılamayan şöyle bir nokta var. Kutlu Doğum Haftasına laf edebilecek kimse yok ki? Ya da hangi müslüman neden etsin ki? O zaman kendi müslümanlığından şüphe etmesi lazım zaten. Ama anlamlandıramadığımız nokta şu:

    Neden Hakan Şükür, böyle bir açıklamayı, derbi ile alakalı bir açıklamada, ulusal egemenliğimizden bahsetmeyi düşünmez iken, böyle bir konuyla bağlantılı hale getiriyor?

    Kutlu Doğum Haftasının, 1989 yılından beri kutlandığını biliyoruz. Neden daha öncelerde kutlanmıyormuş ki? Neden öne çıkarma çabası bunu? Bir kutlu doğum haftasıdır gidiyor son yıllarda. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum haftası elbette önemlidir, mutlaka her müslüman için ifade ettiği anlamlar vardır, (şu anda 2. yorumun geldi Orhan, düzenliyorum yazıyı) mutlaka herkes düşüncesini söyleyebilir ama bir futbol maçı ile bunu ilişkilendirmek ne kadar doğrudur yani..

    Dönüp dolaşıp aynı yere geliyorum zaten, ben bile sıkıldım yahu:)

     
  8. Adsız |

    yazık çok yazık bi müslüman ülkede son dinin son peygamber (s.a.v) in doğum günü haftası tartışılıcak noktaya getirilmeye çalışılıyor.ya ben şu lafa çok kızıyorum din allah ile kul arasında peki dinin toplumsal sorumluluk alanı nerde bi insan diğerlerine dindarlığını göstermesi gerekmezmiş neyi gerekmiyo sen namaz kılmazsan enin müslüman olduğunu nerden bilelim.ılımlısı ılımsızı yok sadece islam vardır şeriat ta vardır.ben laiklik denen şeyin bu denli islamın yanında anılmasına karşıyım.ben dinimi yaşarım laiklik beni ilgilendirmez.hakan abiyi çok seviyorum.kutlu doğum haftası hayatın her alanına peygamberimizin hayatını taşımaktır.eğer siz peygamberi layıkıyla sevsevdiniz hakan abinin ne demek istediğini bilirdiniz anlardınız.gözünüz yok ki görsün kalbiniz yok ki anlasın.laiklik denen şeye önem verdiğinizin azını dininize önem verin.allah bize laikliği sormayacak dini soracak emirlerini soracak.allah hepimizi ıslah etsin.

     
  9. Yazan Adam |

    daha öncedeb beri senin sessiz okurlarındanımdır ama bu yazını görünce birkaç yorumda ben yazıyım dedim

    ben hakan şükürün yanlış birşey yaptıgına inanmıyorum.Adam kaç seneden beri galatasaray kaptanlığı yapmış kişi.Kendi inancını katarak bir derbide kavga yerine gül getirin demiş.Bu anormallik degil dahası insancıl bir yaklasım.

    peki ya Kezman deseydi ne olurdu? Adam her maçtan sonra ya İsa peygamber tişörtü ile çıkıyor yada haç işareti ile o zaman Kezman'ıda provokatörlükle suçlayalım.Olacak iş değil işte.

    Ribery ile Anelka bile maçlardan önce dua ediyorlar.Anelka haberlerini hatırlıyorumda her zaman samandıra tesislerinde namazlarını geçirmeden kılarmıştı.Peki bunlara niye ses çıkarmadık?

    Nedeni açık siyasal ideolojilerin topluma yansıtılmasıdır.Toplumdaki inanç ve birlikteliği bazı kesimlerin düşüncelerine göre yeniden dizayna sokmak.

    Birde niye böyle açıklamaya ihiyaç duydu diyorsunuz ya kıasaca hakan şükür ne zaman , samanyolu tv ve zaman gazetesine bir röportaj verse öyle.bundada art niyet var ama neyse iyi günler ve iyi yazılar

    sizden daha çok futbol ve sporla ilgili yazılar bekliyorum :)

     
  10. Burak Doğan |

    @isimsiz; Burada tartışılacak noktaya getirmeye çalışan bizler değil, bunu spora bile sokarak insanların tepki vereceğini bile bile ortalığı karıştırmaya çalışan Hakan Şükür malesef.. Ben ne sana, ne de başkasına göstermek zorunda değilim ibadetimi! İspat etmek zorunda da değilim! Senin müslümanlığımı bilmene de ihtiyacım yok.. Bu kadar saçma bir düşünce de hayatımda duymadım yani.. Laiklik denen sence "şey"in ne olduğunu anlamamışsın, bu mantıkla gidersen, sadece dinini yaşamak istersen anlayamazsında zaten. Anlamak istediğini de hiç zannetmiyorum.. Allah bize laikliği sormayacak dinimizi soracaksa, yaşamayalım o zaman, hiçbir şey yapmayalım, sadece ibadet ederek bu yaşamdan göç etmeye bakalım.. Ne kadar gözü kapalı, yaşadığımız dünyaya kayıtsız bir şekilde yaşadığınızın farkında değil misiniz?

     
  11. Burak Doğan |

    @Muratsahin; sürekli okuduğuna sevindim, üzerine fikirlerini paylaşmana çok daha fazla sevindim.. İşallah sürekli fikirlerimizle birbirimizin düşüncelerini anlamaya çalışırız...

    Bense Hakan Şükür'ün doğru birşey yaptığına inanmıyorum. Kaç senedir Galatasaray Kaptanlığı yapmış olması bu konuyla ilgili olan kısmı olmamalı. Derbide kavga yerine gül getirin demekte mükemmel bir açıklama, sürekli bu açıklamalara ihtiyacımız olduğu aşikar. İnsancıl bir yaklaşım bunada katılıyorum..

    Ama, çıkıp Kezman'ın Noel ile ilgili bir açıklama yaptığını duydunuz mu? Ya da dediğim gibi Şükran günü ile ilgili birşeyler? Hepimiz müslümanız, hepimizin düşünceleri aynı doğrultuda ama ortalığı karıştıran, 1990'larda ortaya çıkarılan ve Ulusal Egemenlik Bayramımız'ın arka planda kalmasını sağlayacak aktiviteler düzenlenip, artık Ulusal Egemenlik Bayramımıza gereken ilginin gösterilmemesine neden olan bir "Kutlu Doğum Haftası"nı "insanların diken üstünde olduğunu bilerek ve kutuplaşmayı arttırmaya neden olacak bir şekilde" konuşması.

    Tekrar tekrar söylüyorum, ne Kutlu Doğum Haftasına karşı olabilirim, ne de bunun yanlış birşey olduğunu dile getiriyorum. Dile getirmeye çalıştığım, yanlış yerde, yanlış zamanda, konuyla alakası olmayan bir şekilde Hakan Şükür'ün kalkıp, dini görüşlerinin yanında "Kaptanlığını Önüne Set Çekerek" içinde olduğu cemmaate "bakın ben neler söylüyorum, neler yapabiliyorum"u gösterebilmek. Haa bunu ben mi söylüyorum? Hayır, nasıl söyleyebilirim ki elimde görmediğim kanıtlar olmadığı sürece. Ama bütün spor yazarları, köşe yazarları kalkıp bunu söylüyorsa, Kaptanı olduğu Galatasaray Kulübü bunun için takımda araştırma yapmaya başlıyorsa, bunun kesinliğinden şüphe duymamalıyız bence..

    Ribery ve Anelka maçtan önce dua ederdi, namaz kılardı, Alex ve bütün Hristiyan olup ülkemizde top koşturan sporcular istavroz çıkararak sahaya çıkarlar vs.. Ama hiçbirisi kalkıp bununla ilgili açıklama yapmaz, üstüne derbi naç ile ilgili bu şekilde yorum yapmaz.. Hiç duymadım, hiç görmedim, doğru olanıda bu zaten.. Kendi ibadetlerini kendileri ile yaparlar. Bu, allah ile kendileri arasındadır..

    Ortalama aynı paraleldeyiz zaten, takip etmenize gerçekten sevindim.. Müsait olur olmaz, Fenerbahçe'nin yerlerde süründüğü derbiyide yazıcam işallah:)

     

Yorum Gönder