Hakim ve Savcıları da Artık AKP İktidarı Seçecek..
Saat: 11:23 | Yazar: Burak Doğan
Evet artık durum bu noktaya geldi.. Sürekli konuştuğumuz bir şey vardı.. AKP'nin kadrolaşması, sürekli olarak her yere nüfuz etmek istemesi ve bunu gayet açıkça dile getirip gözümüze gözümüze sokması.. Önce Başbakan, sonra Cumhurbaşkanı.. Ondan sonra kaç seferdir vetolanan Anayasa Mahkemesi Başkanı.. Sırasıyla hepsi ılımlı islamla kaynaşık kişilerden seçildi / atandı. Ama bu kadarı fazla.
Yasama, yürütme ve yargı, cumhuriyetin 3 temel niteliğidir. Hepsinin birbirini kendi içinde kollar, dikkat eder, kontrol eder durumu vardır. Bu şekilde işlerin sorunsuz yürümesi amaçlanır. Bu ayakların her kısmı önemlidir ancak, her şekilde yargı "bağımsız"dır. Ya da bağımsız"dı". Bakın olanlara..
Bugünkü Bekir Coşkun'un yazısındada var. O da çok güzel bir şekilde açıklamış. Geçen dönem, "hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu için ve yargıyı siyasallaştırdığı için" cumhurbaşkanından dönen yasa tasarısı kabul edildi. Buda demektir ki, bundan sonra (ilk aşamada atanacak 4500 hakim ve savcı) AKP'nin atadığı 5 bürokrat ile Adalet Akademisinden sadece 2 kişi "mülakatla" kimin hakim-savcı olabileceğine karar verecek.
Yani artık hiçkimse kuvvetler ayrılığından ve yargının bağımsızlığından söz edemeyecek.. Ve buna hakkı elinden alınan Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu dahil hiçkimseden ses yok..
Bu işe kim ne zaman dur diyecek acaba? Bu milleti ve milletvekillerini ve cumhurbaşkanını ve anayasa mahkemesi başkanını ve yargıçları ve savcıları ve... Hepsini, bir kişi / bir görüş istediği gibi mi yürütücek, yönlendirecek.. Yok artık..
yargı zaten devlet tarafında dır vatandaşa karşı,anayasanın eşitlik ilkesi yazıda vardır böyle olduğuna göre şimdi niye bundan korku ile söz ediyorsunuz.
Yargı devlet tarafında olması gibi bir durum söz konusu değildir. Yargı, Yürütme ve Yasama ile bu devletin temelidir. Yargı sayesinde hayat düzende gider, onun eşitlik ilkesiyle herkese yaklaşması beklenir.. Ama bundan sonra bu şekilde olmayacağı apaçık ortada..