EXPO 2015 İzmir..

2

Saat: 10:38 | Yazar: Burak Doğan


İzmir, yani koskoca Uluslararası Fuarını kendi elleriyle bitirmiş olan şehir, üzerindeki ölü toprağını atabilmek için EXPO 2015'e talip oldu.. Yıllardan beri kendini bir türlü geliştiremeyen İzmir, sürekli kendini yenileyen illerin yanında bir emekli şehri oldu çıktı. Yaşıtlarımız, kendilerine uygun iş bulamıyor, yatırımcılar İzmir'den beklediği verimi alamıyor, Türkiye'nin en büyük 3. şehri gittikçe daha da değer kaybediyor. Bunun çeşitli nedenleri var elbette. Ama konumuz EXPO, dolayısıyla az önceki mevzular başka bir yazı konusu olsun..

EXPO NEDİR?
Dünya üzerinde 150 yılı aşkın süredir Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) tarafından düzenlenen Expo “Exposition”un kısaltması. Uluslararası Sergi ve evrensel sergiyi anlatan Expo’lar uluslararası platformda World Fair yani, ‘Dünya Fuarı’ olarak adlandırılıyor.

Sergilerde, farklı ülkelerin çok çeşitli ürünleri bir araya getiriliyor. Fuarın amacı ise bu ürünlerin pazarlanmasından çok temsil ettikleri ülkelerin kültür, tarih ve sahip oldukları varlıkların ortaya konmasıyla öne çıkıyor. 5 yılda bir düzenlenen Expo’lar en az 3, en çok 6 ay süreyle açık kalıyor. Fuar için de yaklaşık 1 milyon 500 bin metre karelik alan gerekiyor.

İşin maddi yani ise çok daha acayip. 2008'de yapılacak EXPO için tam 16 milyar dolarlık yatırım yapılmış şu ana kadar. Bu yatırımların 20 milyar doları bulması bekleniyor. Aynı zamanda ortalama bu şekilde yapılan yatırımlar 17-25 milyar dolar arası. Gerçekten etkileyici rakamlar..

En son yapılan Expo'ya katılım sayısı 50 milyon kişi. 10 milyon yabancı, 40 milyon yerli turist gibi rakamları var. Evsahipliği yapan her şehire inanılmaz bir getiri kazandırdığı malum. Gelelim şimdi İzmir'in durumuna.

İzmir'in karşısındaki aday Milano. İzmir'den çok daha gelişmiş ve bilmem kaç milyon fuara ev sahipliği yaptığı için gelişmiş alt yapısı, kendi için kardan çok zarar. İzmir, kendini geliştirmek için yıllardır bekleyen ama patlamayı bir türlü başaramayan bir şehir. Gelişime açık ancak olayı bir türlü başlatamamış. Aynı zamanda İzmir'in teması sağlık ki bugüne kadar hiç işlenmemiş. Milano'nun ise beslenme. Ancak bu konu, İzmir'in evsahipliğindeki EXPO'nun alt konusu.

Aynı zamanda, İtalya'da, EXPO, küçükleriyle beraber tam 5 kez yapılmış. Buda İzmir açısından bir şans olarak görülebilir. Ancak, şu anda ülkelere tanıtım ve baskı açısından İtalya'ya oranla ciddi eksiğimiz var.

Önümüzdeki açılımlar ve ayrıntılar daha çok olaya gebe.. Her gün İzmir'in stratejisi değişiyor ve ellerinden geldiği kadar çalışıyorlar. Hata bir şekilde etrafta bir pompalanma bile var.. Cumhurbaşkanı yanına 4 tane genel yayın yönetmeni alıp gidiyor, sözde bir sunum yapıyor ama Milano'nun sunumu altında eziliyor.. Şu anda ne durumda olduğumuzu bilmeyen bir biz varızdır sanırım. İşallah bu işlerin altından da birşeyler çıkmaz.

Düşüncem mi? EXPO'nun İzmir'e gelmesi, belkide artık emekli şehri olan İzmir'in son şansı. Üzerindeki ölü toprağını atması, hareketlenmesi, sanayileşmesi, hizmet kültürünün artması açısından çok önemli.. Metro'nun gelişmesi, Çeşme'deki, Kuşadası'ndaki otellerin 6 ay süreyle dolması, şehrin içine yeni otellerin, hastanelerin yapılması ve onların işlerlik kazandırılması, dolayısıyla istihdam yaratılması çok önemli.

İzmirin bir silkinmeye ihtiyacı var. Belkide bu güzel bir şans olabilir..



İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

2 Yorum

  1. Unknown |

    izmir emekli şehri değil, gençlerin kaynaştığı canlı bir şehirdir, diğer illerde yapılaş varsa da insanların kafa yapısı ve sıradan yaşamları kendilerini geri kalmaktan kurtaramamıştır, güzel cennet izmirim insanı pırlantadır, kimselere benzemez.

     
  2. Burak Doğan |

    Söyledikelrinizin çoğuna katılıyorum, çünkü bende İzmirliyim.. Ancak, İzmirin gelişemeyen ekonomisiyle, yıllar önce çok daha geride olan şehirler İzmir'i geçmiş, İzmir'i arka planda bırakmıştır.

    Yaratıcı insanların çoğunu kaptıran güzel şehrimiz, malesef bugünde EXPO'yu Milanoya kaptırmıştır..

     

Yorum Gönder