Kömürle Alınan Oyun Bilançosu!

4

Saat: 17:45 | Yazar: Burak Doğan

Bundan önce çok defa, yapılan "yardımları", Devlet Demiryolları'nın ilk defa kar ettiğini (kömürleri taşıyarak!) oy toplamanın bir gereği olarak anlatmıştım.. Şimdi şaşılacak şekilde, bu kömürlerin bugüne kadar ne kadar harcanarak alındığı açıklanmış. Buna benim, bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak inanmamı bekliyorlarsa yanılıyorlar.. Sosyal bir Hukuk Devleti elbette yardımlarını yapacak, ancak, bunu oy potansiyeline dönüştürmeyecek. Köylü ahaliyi toplayıp: "Sizlere bu 500 kiloluk kömür biletlerini dağıtıyoruz. Seçimden sonra bu köyden %90'ın üstünde oy çıkmazsa bu kömürleri alamazsınız" diye onları tehdit etmeyecek..

Ülkenin 4 bir yanına dağıtılan kömürlere insanların nasıl muhteç olduğunu biliyoruz.. O kadar muhtaç ki, kışın 1 ayını geçirecek kömür için oylarını bile feda ediyorlar. Birde şunu unutmayın: Son yapılan hesaplara göre T.C.'nin nüfusu 75 değil 70 milyonmuş, dolayısıyla kişi başına düşen milli gelir altı bin küsür dolar değil yedi bin küsür dolarmış.. Bakın Bekir Coşkun ne demiş zamanında bu konuyla iligili:

"Önceki gün AKP’nin il yönetimlerinden de bunu istedi Başbakan:
"Bineceksiniz kamyona, kömürü vatandaşın kapısına bırakacaksınız... Böylece bu yerel seçimlerde oy yüzde 60 olur..."
Doğrudur... 60 olur, 70 olur, 80 olur...
100 olur...
Bu döneme "kömür demokrasisi" de diyebiliriz.
Açıkça, oy oranını yükseltmek için partinin "güzel kömür dağıtmasını" isteyen Başbakan... Kömür kamyonunun önüne oturmuş, arkadaki kömür çuvalları ile yol alan valiler... "Türkiye zenginleşiyorsa, ben niye yarım ton kömüre muhtacım?" diye yazgısını sorgulamayan vatandaş...
Ve milli iradenin kömür çuvalında tecelli ettiği aziz vatan...

Ne şekilde bunun işlediğini, kömürlerin nasıl dağıtıldığını, nasıl yağdırıldığını gayet iyi biliyoruz.. Ve işte açıklama. Tabiiki bu açıklamaya partiden giden destekler ve örtülü ödenekler hariç! Memleketim, kömürü alarak kendini fakirleştiryor..


"İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2003-2007 arasında ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılan 5 milyon 862 bin 722 ton kömürün Hazine'ye maliyetinin yaklaşık 1 milyar 8 milyon YTL (bugünkü döviz kuruyla yaklaşık 849 milyon 588 bin 640 ABD doları) olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin'in soru önergesini, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Pazarlama ve Satış Dairesi'nin bilgi notuyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına yanıtladı. Atalay, fakir ailelere kömür yardımı uygulamasının, Bakanlar Kurulu kararıyla, 2003'te başlatıldığını belirtti.

Atalay, dağıtılan kömürlerin bedelinin, Anayasa ve KİT Kanunu'nun ilgili hükümlerince, valilikler aracılığı ile Hazine tarafından karşılandığını söyledi.

KÖMÜRÜN YÜZDE 10'U

Bu kapsamda, 2003'te 687 bin 763, 2004'te 1 milyon 56 bin 927, 2005'te 1 milyon 329 bin 330, 2006'da da 1 milyon 273 bin 265 ton kömürün dağıtıldığı bildirildi.
Atalay, kesinleşmeyen hesaplara göre, geçen yıl dağıtılan kömür miktarının da 1 milyon 515 bin 487 ton olduğunu söyledi.

Atalay, kömürün yüzde 95'inin TKİ'nin üretim yaptığı ocaklardan karşılandığını ifade etti. Atalay şunları belirtti:

"Dağıtılan kömürler, miktar olarak dağıtılan kömürlerin ancak yüzde 10'unu teşkil ediyor."


İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

4 Yorum

  1. Requiem for a dream... |

    Halkına sadaka dağıtmak yerine, halkın ihtiyaçlarını onurlu bir şekilde karşılayabileceği ekonomik ortamı sağlamak değil midir sosyal hukuk devletinin görevi?

     
  2. Burak Doğan |

    Daha o kadar çok görevi var ki yapması gereken? Anca bağkurluların %10 emekli maaşı kesme yönüne ve kömür dağıtma yönüne kilitleniyorlar.. Nasıl bu kadar oy alabiliyorlar anlamak mümkün değil.. Oylarına ortak olabilecek sağ parti kalmadı memlekette..

     
  3. Investor |

    Cevap çok basit Burak daha iyi kömür dağıtacak birisi çıkmadı ki.Bizim insanımız iş ve refah istemiyor ki maalesef halkımız o kadar kötü durumdaki kömüre vb.şeylere muhtaç kaldı.

    Ben bu insanlara kızamam çünkü bu insanlarımız sosyo-kültürel yönü zayıf hakkaten çoğu şeyi bilmeyen vatandaşlarımız.Emin olun bu insanlara başka bir parti daha çok yardım etse oylar onlara giderdi.Bu yüzden onların dünyalarıyla ben kendi dünyamla olaylara bakamam,bakamayız bizimde o koşullardan geçmemiz lazım.

    Asıl üzücü olan ekonomide birşey yapmış gibi görünüpte hiçbirşey yapmayan Akp hükümetinin oylarını iyi bir yönetim sergiledikleri için aldık demeleri kadar üzücü bir durum olamaz.

    Erhan Göksel bu insanların niçin Akp'ye oy verdiğini çok iyi açıklamış.Sitesinden versohaber.com dan bakabilirsiniz.

     
  4. Burak Doğan |

    Kesinlikle katılıyorum daha iyi dağıtan olamamış demekki.. Bu ekonomi politikalarıyla nasıl övünüyorlar, bir anda düşüşe geçen ekonomiyi nasıl türban ile kapatıyorlar ve herkes buna nasıl kanıyor inanılmaz..

    Geçen sene Genel Kurmay Başkanı konuşunca borsalar düşmüş, Başbakan'da bunu Genel Kurmay Başkanımıza bağlamıştı.. Acaba aklından şu anda kendine birşeyleri bağlamak geçiyor mudur..

    Bütün esnafı bitirdiler, ekonomiyi bitirdiler, Bağkurludan kesinti yapıyorlar yine kimseden ses yok..

    Bu konu açıldığında elim ayağıma dolaşıyor artık.. Ne yazacağımı bilemiyorum..

     

Yorum Gönder