İzmir'de Taksilerin Gece Tarifesi Kalktı!

9

Saat: 13:04 | Yazar: Burak Doğan

Evet yanlış duymadınız, İzmir'de artık gece tarifesi diye bir olay kalmadı.. Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, kentteki taksilerde gece tarifesi uygulamasının bugün itibariyle kaldırıldığını bildirmiş. Bunun üzerine, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık ise uygulamaya geçmeden önce taksici esnafından görüş aldıklarını belirterek, ''Amacımız hem üyelerimizin daha çok iş yapmasını sağlamak hem de İzmirlilerle taksici esnafını barıştırmak. 'Pazarlık ettim, gündüz tarifesi açtırdım' gibi sözler artık duyulmayacak. İzmirliler günün her saatinde gündüz taksimetre ücretiyle yolculuk yapabilecekler" demiş. Ama ardından, alınan kararlara bir yenisi daha eklenmiş. "Basın toplantısında, İzmir'de taksi ücret tarifesinde de yeni düzenleme yapıldığı bildirildi. İzmir'de 1.5 YTL olan açılış ücretinin 1.7 YTL'ye, 1.6 YTL olan kilometre ücretinin ise 1.8 YTL'ye çıkarıldığı belirtildi." Şimdi gelelim İzmirlilere bu işin ne getirisi ne götürüsü var;

Bugüne kadar, gece dışarı çıkarken, insanların aklında her zaman araba alıp içmeyeyim, taksiye o verceğim parayla 1 şişe Absolute alırım mantalitesi vardı. Hele öğrenciyken, herkesin vardı. Çünkü gece tarifesi demek, normak taksimetrenin 2 katına yakın demekti. Güzelyalı'dan Alsancağa gitmek, 15 YTL'leri bulmuştu son zamanlarda, gece bunun dönüşü 30 YTL demekti. Karşıyaka ile bu taraf arasındaki durumu yazmıyorum bile.

Ama gece tarifesi gündüze eşit olunca, gece taksilerin daha çok çalışacağı kesin. Gececi taksiler daha çok artacak, gece yatan taksiler azalacak. Belki bu taksicilerin istihdamının artması anlamına bile gelebilir. Çünkü her taksiye bindiğimde bu muhabbetleri yapıyorum taksici abilerimle:) İşler geceleri artacak ama, bu sefer gece çalışanın kazandığı para düşecek..

Bir başka yandan bakarsak olaya, son zamn %12.5 olarak yansımış. Bu da ne az ne de çok. Enflasyon %8 ! ya, 1.75 'de anlaşabilirmişiz! Ama neyse, sonuçta zam yapılmış, olan olmuş. Peki İstanbulda 1.4 km'yi taksiyle giden bir kişi İzmir'de sadece 1 km mi gidiyor? Şu anda İstanbulda km başına taksimetre 1.3 YTL atıyor. Bizde 1.8! Buda %40 fark yapar. Çok çeşitli açılardan incelenebilir bu konuda.

İstanbuldaki müşteri yoğunluğu, gidilen yolların uzunluğu bir yana, orda kazanılan paranın daha fazla olması bir yana koyulabilir. Aynı özellikte bir insan İzmir'de kazandığının çok daha fazlasını kazanabiliyor İstanbul'da ve iş çeşitliliği çok daha fazla. Artık şehrimiz emekli şehri haline geliyor ve buda beni çok sıkıyor.. Hayat artık İstanbul'da sanırım..

Ama İzmir'den de vazgeçilmez ki be..

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

9 Yorum

  1. Ömer |

    Burak kolayı var İzmirde yaşamaya devam et İstanbulda da bir ev alırsın biraz İstanbul biraz İzmir geçinir gidersin :P Hatta bir de Helikopter al taksi çok yazdı az yazdı, İstanbul böyle İzmir şöyle dert etmene gerek kalmaz :P

     
  2. Burak Doğan |

    omar yaw.. İstanbulda evde var, geçen kış helikopterde aldım..

    Ama malum kira geliri, banka gelirinden daha düşük sattım evi.. eh İzmir'de helikopteride koyacak yer bulamıyorum, şimdilik kiralıyorum.. O kiralıklardan biri benim yani;)

     
  3. Ömer |

    sabahları Power fm de "Geveze" helikopterle istanbul gezisi hediye ediyor, oradaki PowerFm Helikopteri senin helikopter mi yoksa onlara mı kiraladın de bakiim :P

     
  4. Burak Doğan |

    Ben aslında Gevezeyim desem herhalde cılkı çıkar:D

    Benimki sarı olanlardan.. Hani şu 6 turisti 20 dakika gezdirip kişi başı 100€ + KDV gibi bir fiyat uyduranlara kiraladım, aklı da ben verdim:D

     
  5. Ömer |

    vay beee hayran kaldım bak o zaman dehana :P
    ayrıca ben yeterince cılkını çıkardım sen kasma :P

     
  6. Burak Doğan |

    Vallaha gerçekten çok acayip cılkını çıkardık:)

     
  7. Adsız |

    gece tarifesini kaldırmaları iyi olmuşta açılış ücreti ve km ücretine zam yapmışlar....

     
  8. Burak Doğan |

    O zaten her yıl yapılan standart zam.. %12.5 olarak gerçekleşmiş.. Her sene yapılıyor zaten benim bildiğim.. Enflasyon civarlarında yuvarlayarak..

     
  9. Adsız |

    güzel bir haber, artik taksilere daha ucuz binecegiz.

     

Yorum Gönder