İzmir'in Simgesi Saat Kulesi Yeşil Takkelendi!

2

Saat: 13:54 | Yazar: Burak Doğan

Bir süredir etraf, yerel seçimlerde, RTE'nin Diyarbakır, Çankaya ve İzmir'i istediğiyle çalkalanıyor. Çünkü kendisi, uzun süredir bunu istediğini her yerde belirtiyor ve bunun için gerçekten hummalı bir çalışma yürütüyor.. Çankaya Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi CHP'nin son kalesi diyebiliriz artık.. Diyarbakır'ı ise zaten hepimiz biliyoruz. Çankaya ve Diyarbakır hakkındaki çalışmalarını çok fazla bilemeyeceğim ama, İzmir'deki çalışmaları hakkında gözlemlerim olmuştu, ama bu gözlemlerin hepsini kapsayan bir çalışma olmuş. Buna bir göz atmak isterim elbette..

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir önceki seçimde rahmetli Ahmet Piriştina ve dolayısıyla CHP tarafından kazanıldığında, Taha Akyol adaylığıyla AKP baya gerilerde kalmıştı. Kentteki herkesin saygısını kazanan Piriştina, hem halka verdiği destekle gittikçe başarısını arttırıyor, hemde İzmir'i yaşanabilecek şehirler arasında hızla yükseltiyordu.. Yani kısaca yaşam, kalitelileşiyordu.. Ancak O İzmir için çabalarken, bir gün evinde hayatını kaybetmiş bir şekilde bulundu. Ve ardından dümene Aziz Kocaoğlu geçti.

Aziz Kocaoğlu, AKP'ninde istediği türden bir başkandı. Çünkü çok fazla ekranlarda görünmeyi sevmeyen, medyatik olmayan, yaptığı işlerle gündem tarafından izlenilmeyi istenen bir başkandı kendisi. Hatta AKP için bir faydası vardı, kendi adamlarını belediyeye yerleştirmek yerine, çalışan ve hakeden kişiyi belirli mevkilere getiriyordu ve halada buna devam ediyor. AKP'nin belediyeye desteği ise, konuşulanlara göre elinden geldiği kadar az. Çünkü ne kadar az iş yapılmışsa, AKP'nin şansı o kadar artacak malum.

Tam bu sırada, yerel seçimlerden bir süre önce, ortaya EXPO maceramız çıktı.. EXPO'nun ayrıntılarını şu adrestende daha önce anlattığım gibi bulabilirsiniz. Peki EXPO neden bu kadar destek görüyordu? Daha doğrusu 2004'te Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu hamleyi İzmir, Antalya ile karşılaşırken neden İzmir'in bir şekilde bu olayda öne geçmesi sağlanıyordu. Haydi biraz komplo teorisi yaratalım;

Yukarıda gördüğünüz İzmir'in simgesi Saat Kulesi'nin bir maketi. 3 metre boyutlarında ve EXPO idari binasının önüne koyulmuş. Ve normalinde bulunmayan bir yeşil takke var kafasında. Bundan bir süre önce, İzmir’in EXPO 2015 adaylığına destek olunması girişimleri kapsamında, İslami Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı’na üye olması kararı alındı. 57 İslam ülkesinin yer aldığı teşkilata başvurusu ‘oybirliğiyle’ kabul edilen İzmir, sanırım buna gayet çabuk uyum sağlamış durumda. Peki bunu öneren ve destekleyenler kim?

Bu soruyu çeşitli kişilere sormuşlar: (Kaynak : İzmir Life)

YEŞİL BAŞLI SAAT KULESİ İÇİN GÖRÜŞLER

EBSO Başkanı Tamer Taşkın, “Ben maketi henüz görmedim. Ama bir şeyin maketi yapılıyorsa, orijinalinin aynısı olmalı. Kim ne kafayla yapmış bilemiyorum” dedi.CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş'da, “Yeşil kubbe’ bir siyasi simgedir. Hayretle karşılanacak bir durum. Gizlice, sinsice planlanmış bence. Dilerim mantıklı bir açıklaması vardır” diye konuştu.CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'da, “Kimse İzmir’in tarihi bir simgesini siyasi bir simge olan yeşile boyayarak, İzmirli seçmenleri etkileyebileceğini düşünmesin. İzmir halkı kubbe yeşile boyandı diye oy vermez, aksine tepki gösterir. Hükümetin çağdışı zihniyetinin bir yansıması. İzmir seçmenini böyle etkileyemezler. Bize göre AKP’liler farklı bir mesaj vermek istiyor kubbeyi yeşile boyayarak. Türkiye’nin geleceğinin yeşil renkte olmadığını herkes bilsin” dedi.

MÜFTÜLÜK NE DİYOR?
İzmir İl Müftülüğü yetkilileri ise, yeşil rengin İslam dininde ilahi bir dayanağı olmadığını, ancak yeşilin Müslümanların gönlünde ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Yetkililer, “Peygamberimizi yattığı yerdeki kabrin üzerinde de yeşil kubbe vardır. Yeşil Müslümanlarca sevilen bir renk ama ilahi bir dayanağı yok. Tamamen örf ve geleneksel bir algılama söz konusu” şeklinde konuştu.

Yani bundan hiçkimsenin haberi yok.. İstenelek yapılmış birşey değil.. Uçmuş konmuş oraya.. Haydi biraz yaratıcı olun, birleştirin bakalım parçaları, söz sizin..

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

2 Yorum

  1. Adsız |

    yhaa bu resmen Hacı saat kulesi olmuş yawww iyide ben bunu hiç görmedim beaa bide konak'ta oturuyorum keşke yakalasaydım :D

     
  2. Burak Doğan |

    Expo idari binasının oralardaydı ama.. Kalkmıştır muhtemelen..

     

Yorum Gönder