Çene Altından Bağladık, Laiklik Kurtuldu!

0

Saat: 09:19 | Yazar: Burak Doğan

"BAŞINI açanlar laik de, örtenler değil mi?. Başını örten laik olmaz mı?. Olur.." Kim diyor?.. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.. "Kişi laik olmaz. Devlet laik olur.." Bunu kim diyor?.. Aynı Recep Tayyip Erdoğan.. Yani hem "kişi laik olur" hemde "olmaz" diyen ta kendisi.. Başörtüsü olayının tartışılmaya başladığından bu yana çeşitli çıkışlar yapanlar mı ararsınız, bu konuya destek verenlerin yorumlarını mı ararsınız yoksa, Danıştay'a, rektörlere uzaktan yüksek sesle bağıranları mı ararsınız.. Etraf çok karışık.. Önce şu başörtüsü mevzusu başladığından beri, çeşitli AKP'li Belediye Başkanları'nın ve Milletvekillerinin yorumlarını bir inceleyelim. Sonrada son uzlaşma metinlerine gelelim..

İlk önce AKP Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın 2 gün önce türban serbestisi konusundaki, "Hedefimiz kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamamasıdır" açıklamasını dinledik.. Bu tabiiki sadece aralardan çıkan bir milletvekilinin düşünceleriydi.. AKP ile bağdaştırılamazdı. AKP'nin böyle bir düşüncesi kesinlikle yoktu.. Yorum yapılacak fazla bir durumu yok zaten.. Ardından..

Ardından, Isparta'nın AKP'li Belediye Başkanı Hasan Balaman dün bir 'aşama' daha ileriye götürdü. Türbanlı bir kadının belediye başkanı veya daire başkanı da olabilmesi gerektiğini savundu ve bunu cimlelere döküverdi.. Başörtülü MHP'li yok mu’, ‘Başörtülü CHP'li yok mu’ diye sorup ‘Var’ yanıtını alan Balaman, Milliyetçi Hareket Partisi’nin sadece üniversitelerde başörtünün serbest bırakılmasına yönelik düşüncesi olduğunu belirtti. Başkan Balaman, “Böyle birşey olmaz. Yasak her yerden kalkmalı” dedi. Tabii, daha önce sadece bu açıklamalardan dolayı kapatılan partiler olduğu akla gelince, AKP Balaman hakkında inceleme başlattı..

Ardından AKP Gaziantep Milletvekili ve Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, bu konuda görüş belirtmiş..

"Bizim önceliğimiz eğitim hakkının verilmesidir. Ortada eğitim hakkı mağduriyeti var. Anayasa’da ’hizmet alan ve hizmet veren’ diye bir düzenleme yaparsanız, ihtiyaca cevap vermez. Kamuda çalışanların türban takması konusunu bugünden konuşmak yanlış olur. Çünkü konjonktür uygun değil. Bir gün gelir, kurumsal mutabakat sağlanır, ’tüm yasakları kaldıralım’ noktasına gelinirse, o gün kamuda çalışanların türban takması konuşulabilir. Bunu şimdi konuşmak sıkıntı yaratır. Ülkede uzlaşmanın temini önemli. Adım adım gitmek lazım. Eğitim hakkının verilmesine ilişkin adım atılmadan, kamuda çalışanların tartışmasını yaparsak, eğitim hakkı da çözümsüzlüğe gider."

Bu 3 açıklamadan sonra zaten pek bi ayrıntıya girmeye gerek yoktur sanırım.. "Laiklik" kavramı, tamamen din ile devleti ayırırken, biz kamuya yavaş yavaş türbanı yediririz diyorlar. Bu Anayasanın 2. maddesinin düpedüz çiğnenmesidir.. Haa eğer bunu biz referandum ile yapıcaz diyorsanızda, millet referandumda şeriat istese onuda mı vereceksiniz?

Sonunda türban konusunda bir sonuca varıldı.. Komik bir şekilde şekle bağlı kalındı ve formülün adıda GATA Formülü oldu. "Başörtüsünü türban formunda değil de, çene altından fiyonkla bağlarsan sorun yok. Tamamdır. Rejim tehlikesi artık ortadan kalkmıştır.
Meğer bütün mesele kafanın içinde ne olduğunda değil, bazılarının başlarını siyasi bir mesaj amacıyla örtmeleri falan değilmiş. Sorun fiyonktaymış. Örtünün ucunu alttan çevirip, arkaya doğru atmadığın zaman Atatürk Devrimleri'ne bağlı, laikliğe inanmış, dini siyasallaştırmayansın. Yok eğer çene altından fiyonk atmamakta direniyorsan tehlikelisin. Ne basitmiş Atatürk Devrimleri'ne karşı çıkanları ortadan kaldırmak. Bu basit çözümü yıllardır bulamayıp, ülkeyi gerim gerim gerenler utansın. Çene altından atılan bir fiyonkla herkesi laik Cumhuriyet'e bağladık.
Bravo!"

Fatih Altaylı'dan mükemmel bir analiz, türban sorunu çözümlemesi.. HEr ne kadar kendisini sevmesemde okurum.. Bazen kendisine daha çok sinirlenmek için, bazende arada çıkan eğlenceli Galatasaray hikayeleri için.. Ama bu sefer söylenmesi gerekeni söylemiş..

Isıtılan tavadaki kurbağa misaliyiz.. Dönün 10 sene önceye.. Şu anda olanları görseniz..

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

Yorum Yok!?!

Yorum Gönder