Arena Dergisi ve DVD'deki Hata!

4

Saat: 09:28 | Yazar: Burak Doğan

Uzun zamandır elime dergi almaya vakit bulamıyordum.. Her gün elbette gazete okuyorum, gece yatmadan öncede 1-2 satır kitap okumaya çalışıyorum ama dergi farklı bir olay. Bir değişiklikte arıyor insan elbette. Son zamanlarda FHM, Esquire ve Boxer gittikçe erotik dergi yönüne doğru kayınca, Erkek dergisi! dediğimiz pek birşey kalmamıştı elimizde. Önce Maxim çıktı, onu daha pek karıştırcak vakit bulamadım ama Arena'yı azda olsa kurcalama şansım oldu.

Arena'yı ilk değil, 3. kez alıyorum. Yaz sonunda ilk kez aldığımda, ilk sayfalardaki bölümlerin gereksiz uzatıldığını, derginin yarısından fazlasının bu bölümden oluştuğuna kanaat getirip sıkıcı bulmuştum. Heleki benim için önemli olan günlük fırlama elektronik cihazlar yok denecek kadar azdı ve sporla ilgili pek ayrılmış bir bölüm yoktu. Geçende aldığımda ise almamı etkileyen önemli bir artısı vardı: "NBA Tarihinin 60 Senesi".. Dergiden önce elbette bu belgeseli izlemeliydim. Ve başladımda.. Sonra tadım kaçtı ama.. Çünkü bu VCD'de öyle bir hata vardı ki..

İlk önce Neden DVD değilde VCD olduğunu anlayabilmiş değilim.. O açıdan bir gözümde eksi not aldı.. Konunun işlenmesi vs harika, zaten bu VCD, Arena'nın hazırlatabileceği birşey değil, NBA tarafından hazırlanmış bir belgesel ama sanırım Türkçe çevirilerini Arena Dergisi'nin isteği üzerine yapmışlar. Veya nasıl yapmışlarsa.. Daha önceden yapılmış olsa ben mutlaka bir yerlerde denk gelirdim o yüzden Arena için yapmışlardır diyorum. Hata ise, koskoca "The Big Shot" Robert HORRY'i, Robert Awry olarak altyazıda çevirmişler. Şimdi çeşitli seçenekler var.

1- Bu filmi Arena çevirttirdi (genel olarak kötü bir çeviri) ve bir NBA belgeselini, NBA'den anlamayan birine çevirttirdi. Yok artık!

2- Bu filmi Türkiye ithalatçısı çevirttirdi. Buna inanmak bile istemiyorum, NBA belgeselini Robert HORRY'i tanımayan birisinin çevirmesi ne kadar saçma!

3-Bu filmi, Amerika'da çevirtip yolladılar. İşte buna inanmam!

Acaba arena dergisi editörleri ve / veya görevlileri bu verecekleri promosyon VCD'leri hiç mi izlemezler, izliyorlarsada 1 allahın kulu bunu farketmez mi..

Bu anlattığım şeyler, sıkı bir NBA takipçisinin bileceği şeyler değil.. Normal bir izleyici bile bilir. Babam bile tanıyor yahu, "yuh Robert AWRY yazmışlar" dedi bana, gerisini siz düşünün. Son 10 senede 10 tane final serisi geçti. Bu serilerin yarısından sadece 1 maçizlemiş olsanız yine Horry'i bilirsiniz.. Son 10 senede 4 final serisi geçirdi (belki daha fazla), inanılmaz son saniye sayılar attı.

Neyse.. Bu ayrıntı, belgeseli keyifle izlememe engel olmadı tabii ama keyfimi kaçırdı.. Sayfaları çevirdim çevirdim çevirdim.. Vazgeçtim, başka bir gün okurum dedim, bıraktım dergiyi.. Açtım NBA 2008'i, aldım 80's Allstar takımını başladım maça..

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

4 Yorum

  1. Adsız |

    Gerçekten yuh derim bende. Robert Horry gerçekten ünlü bir basketbolcu. Hadi ünlü olmasa bile çevirenlerin yaptığı hata AYIP...

     
  2. Burak Doğan |

    O belgeseli çevirecek kadar ingilizce bilen insanın Horry'den Awry anlamasıda bence pek bi acayip?

     
  3. Adsız |

    Arena ve benzeri dergilerle ilgili bayağı kapsamlı bir yazım var. okumanı tavsiye ederim.

    http://5posta.com/2008/01/24/buyuk-gogusler-pornografi-erkek-dergileri-ve-internet/

     
  4. Burak Doğan |

    Hafif reklam kokuyor ama, okuyalım bakalım:D

     

Yorum Gönder