Şirinler Gerçekte Ne Anlam Taşır?

11

Saat: 12:59 | Yazar: Burak Doğan


Şirinler yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ABD'de bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.

Bunun nedeni para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin baba'nın Karl Marx'a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. Herkes kendi işini yapıyordur ve mutludur. Herkes aynı şeyi giyiyordur. Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder, altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.

Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir. . şirinleri ortaya çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı.. bir tarafta ABD diğer tarafta SSCB.. sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek ve emperyalist amerika'ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir..

Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz.. ne kilise, ne havra, ne camii..

Şirinler köyünde para kullanan kimseyi gördünüz mü şimdiye kadar hiç?? para kullanılmaz evet, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir.. tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır(tembelli k hakkı).. şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir..

Gargamel'in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail'dir bu kedinin) ABD'nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder..

Ayrıca şirinlerin ingilizce yazılımı smurf'tur, bu da “socialist men under red flag” yani kızıl bayrak altında yaşayan adamlar..

Şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. Örneğin; Şirine feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü şirin maço erkeği temsil eder.
Kaynak

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

11 Yorum

  1. Adsız |

    Bu konuyu daha önce duymuştum ama bu kadar detaylı değildi. Gerçekten ilginç tespitler var. Oysa biz çocukluğumuzda bize ne kadar masum gelirdi...

     
  2. Burak Doğan |

    Ben daha ilk defa karşılaştım.. Ama gerçekten dediğin gibi güzel teespitler ve açıklamalar var.. Ben hep uykucu şirin gibi uyumak isterdim.. İşin hiç uyumak olabileceği aklıma gelmemişti..

    Eyvah alıntı yaptığımı yazmamışım!

     
  3. Adsız |

    belçikadaki orjinal adı "Les Schtroumpfs"dır ve diğer dillere çevrilirken smurfs diye kısaltılmıştır. bu yuzden bu şehir efsanesinin "socialist men..." gibisinden en populer argumanı geçersizdir.

    ormanın içinde mantarların arasında yaşayan küçük yaratıkların dünyasını karikatür olarak çizen Peyo defalarca fantastik bir dünya çizdiğini anlatmıştır (kaldı ki bu dünyanın fantastik oldugunu çocuklar bile kolayca anlayabilmektedir). McCarthy'nin komünist avı döneminden kalma bir "herşeyin içinde kapitalizm bulunmalıdır" mottosu bu tip paranoyalara sebeptir.

    Şirinler iyidir hoştur, gerisi boştur ;)

     
  4. Cevval Portakal: |

    Bir ayrıntı da Gargamel'in simyacı oluşu sanırım. Amacı şirinleri altına çevirmekti. Kapitalizmin dibine vurması muhtemel bu şekilde.

     
  5. Burak Doğan |

    Peki ya şirin baba??:) Yani çok bağıntılı olmayan kavramlardan bunları ortaya çıkarabilmek başarı bence.. Ama çocuklara bunu anlatmak neyin nesi hiç bilemiyorum..:)

     
  6. Emrah ATİK |

    Anlattığınız şeyin kalıcı ve daha etkili olmasının en iyi yollarından birisi konuyu bir öykü içinde anlatmak. Geçen sene yapılmış bir açık oturumda kimin ne söylediğini kimse hatırlamaz ama iyi bir filmi herkes bilir. Bence şirinlere yüklenen anlamlar eğer yazarının aklından geçmediyse bile kaba tabirle cuk oturmuş:))Kapitalizmin çocuklar üzerindeki zararlı etkilerinden biri olan barbie ler winxclup lar vs varken kimseler şirinleri eleştirmesin ence. komünizm şirinlerdeyse bırakın çocuklar komünist olsun:))) orada paylaşmayı yardımlaşmayı öğreniyorlar. diğerlerinde güzellik yarışmalarında sığır sürüleri gibi yarıştırılmayı rekabeti arkadan oyunlar çevirmeyi ve kurnazlığı öğreniyorlar. hangisi doğru?

     
  7. Burak Doğan |

    Kesinlikle olayı öykü ile anlatmanın mükemmel bir akılda kalma olayı yarattığında hem fikirim.. Ama çocuklara da bunu bu şekilde yerleştirmek çok da akıllıca gelmiyor bana. Şehir efsanesi tadında birşey ama, bunun üzerine bu şekilde çok konuşulduğunuda duyuyorum açıkçası..

     
  8. Shaq |

    Bütün yorumlar ve haber göz önünde bulundurulursa, bütün bunların çok basit bir açıklaması var:
    Peyo sadece fantastik bir dünya yarattığını söylüyorsa, doğrudur, yaratıcı o, buna bir şey diyemeyiz. Komünist bir topluluk kurmayı planlamamış olması, hikayesinde komünist bir topluluk kurmadığı anlamına gelmez. Peyo eğer bir sosyalistse onun için ideal dünya paranın, kapitalizmin olmadığı, herkesin kardeş olduğu bir dünyadır. En büyük kötülüke aç gözlü bir canavardır.
    Bir gün bir türk buna benzer bir çizgi film yaparsa, ben eminim ki kötü adamımız Şirinler köyünü ele geçirip sömürmeye çalışan biri olacaktır; Şirinler de sevimli barışçıl yaratıklar değil, canı pahasına vatanını korumaya çalışan daha askeri figürler olacaktır. Belki öyle olsaydı da komünistin teki Şirinleri milliyetçi olmakla suçlardı.
    Bütün bunların arkasında bir sembolizm olması, bunun bilinçli olarak yapıldığı anlamına gelmez. Bence Şirinler komünisttir, Gargamel kapitalist bir canavardır ve Peyo tamamen hayali, ideolojisini dayattırma düşüncesinden uzak bir dünya yaratmıştır. Bu bağlamda Şirinler ütopik bir çizgi filmdir ve bence çocuklara açgözlü insanların nasıl canavarca şeyler yapabileceğini göstermekte yanlış olan hiçbir şey yoktur.

     
  9. Burak Doğan |

    Tahmin etmek istiyorum, sosyoloji ya da uluslararası ilişkiler okumaya yönelik bir düşünceniz var değil mi:)

     
  10. Adsız |

    bence gayet iyi yaşasın kominizm

     
  11. Burak Doğan |

    Çeşitli yorumlar aldık tabi ama hiç bu kadar net bir yorum almamıştım=) Oda güzel:)

     

Yorum Gönder