Baklavadan Sonra Lokumuda Kıbrıs Kaptı!

0

Saat: 13:27 | Yazar: Burak Doğan

Gerçekten sinirlenmemek elde mi sizce.. Ben bu tür haberleri duyduğumda inanamıyorum.. Aynı zamanda inanmak bile istemiyorum.. O kadar çok kendimize özgü şeyimiz varken, hem bu varlıklarımızın tescilini kaybediyoruz, hemde kaybettiğimiz ülke, elimizden alan ülke Güney Kıbrıs. Ama bizim dışımızda herkes bunu Kıbrıs olarak duyuyor, öğreniyor. Yani koskoca baklava gitti "Kıbrıs Baklavası" oldu. Şimdide meşhuru meşhur "Turkish Delight" yanı nam-ı değer Lokum, gitti Cyprıs Delight!! oldu çıktı. Bu konuyla ilgili Milliyet gazetesinde çıkan haberi önce paylaşıyorum sizlerle:

"Daha önce baklavayı "Milli Tatlı" olarak tanıtan Kıbrıs Rum Yönetimi, Türk Lokumu olarak bilinen lokumu da "Kıbrıs Lokumu" adıyla AB'de tescil ettirirken, coğrafi işaret zengini Türkiye'de lokumun tesciline yönelik herhangi bir başvuru bulunmuyor.
Türkiye'nin aralarında Türk Rakısı, Antep Fıstığı, Türkmen El Halısı, Türk Tazısı, Gemlik Türk Atı ve Kars Türk Çoban Köpeği'nin de bulunduğu 93 tescilli coğrafi işareti bulunurken, Ayvalık Tostu, İznik Çinisi, Kayseri Mantısı gibi çok bilinen coğrafi işaretler de tescillenmeyi bekliyor.
Kamuoyunda "Turkish Delight" olarak bilinen, reklamları yapılan Türk Lokumu'nun tescili için ise Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılmış herhangi bir başvuru yok. Sadece Safranbolu Lokumu için tescil girişimi mevcut. "Bu lokum muhtemelen Türk lokumundan farklı" diyen TPE yetkilileri, ürün Türk Lokumunun tüm özelliklerini taşıyorsa Türkiye'nin AB nezdinde itiraz hakkının bulunduğunu belirtti."

Şimdi. ben bu mantaliteyi anlamıyorum.. Kültür Bakanı ülkemizde ne iş yapar? Hıncal Uluç'un söylediği gibi sanat fuarına 10 dakika mı katılır, Genel Sekreter olduğu partiden ayrılıp iktidar partisine geçmek için Bakanlık! mı ister, onun sonucunda mı oraya geçer.. Bakanı geçtim hadi yönlendirmedi, işi çoktu.. Koskoca bakanlıkta çalışan kişiler bunlarla hiç mi ilgilenmez? Elimizde ne değerlerimiz varsa teker teker kaybediyoruz, bununda farkında değiliz. Hacıvat Karagözü kaybettik, Türk Kahvesi'ni kaybettik, Baklavayı kaybettik, Döneri kaybettik şimdide Lokumu kaybediyoruz..

Aloo?? Orda birileri var mı??

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

Yorum Yok!?!

Yorum Gönder