Dünyanın En Değerli Kulübü Fenerbahçe

7

Saat: 13:25 | Yazar: Burak Doğan

Dün çeşitli yerlerde okuduğum bu haber, Fenerbahçe'nin nasıl yükselen bir değer olduğunu, maddi açıdan nerelerde olduğunu ve bir futbolcuya 15 Milyon Euro verebilmesinin gayet normal olduğunu belgeleyen bir haberdi. Fenerbahçe, hisse senetlerinin 1 ayda %100'e yakın prim yapmasıyla, 2 Milyar Dolar sınırını aşarak inanılması güç bir noktaya bayrağını dikti: Dünyanın En Değerli Kulüpleri Listesi'nin Zirvesine.. Ayrıntıları, Vatan Gazetesi'nin ekteki haberine inceleyebilir, üstüne yorum yapabiliriz. Ama bu, gerçek bir başarı öyküsünün sadece başlangıç noktasıdır. Artık ekonomik refahtan sonra sıra, sportif başarıdır.. Gerek Avrupa Şampiyonu takımın teknik direktörünü, gerek İspanya Ligi'nin gol kralını transfer eden Fenerbahçe, artık belirli aşamaları yakalamış ve daha da yükselmeye çalışan bir görüntü çizmektedir. Herkesin kabul ettiği bir nokta varsa, Fenerbahçe ekonomik düzenini oturttuktan sonra, sportif başarının da zamanla kendisni bulacağıdır.


Hisse senetleri son 1 ayda yüzde 100'e yakın prim yapan Fenerbahçe, 2 milyar 32 milyon dolarlık piyasa fiyatı ile dünyanın en değerli futbol kulübü ünvanını ele geçirdi.

Vatan Gazetesi'nin 9 Temmuz tarihli sayısında yer alan habere göre; Manchester United 1.8 milyar dolar, Real Madrid ise 1.3 milyar dolarlık değeri ile Fenerbahçe'yi yakalayamadı. Kanarya'nın rakipleri Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un toplam değeri ise ancak 433 milyon dolar ediyor

Takımın başına EURO 2008'in şampiyonu İspanya'nın teknik direktörü Aragones'i getirerek tüm dünyada ses getiren Fenerbahçe, borsada da tarih yazıyor. İMKB, global sarsıntı ve iç siyasi belirsizlikle zor günler geçirirken Fenerbahçe hisseleri rekor üstüne rekor kırıyor.

Dün de yüzde 13.64 yükselerek 100 YTL ile tarihi zirvesine çıkan Fenerbahçe'nin piyasa değeri 2 milyar doları aştı ve borsanın en değerli 22'nci şirketi oldu. İMKB'nin yüzde 8.19 gerilediği 19 Haziran tarihinden bu yana ise Fenerbahçe hisselerindeki yükseliş yüzde 74'e ulaştı.

2004 yılında 200 milyon dolar piyasa değeri ile halka açıklan Fenerbahçe'nin piyasa değeri böylece 4 yılda 10'a katlanmış oldu. Mali yapısı gelirlerden oluşan ve yatırımcısına yüksek temettü vaadeden Fenerbahçe hisseleri yabancı yatırımcıların da gözdesi. Öyleki yüzde 15'i halka açık olan Fenerbahçe'nin hisselerinin yüzde 82'si yabancıların hesabında bulunuyor.

F/K'sı borsanın 7 katı

Başta Fenerbahçe olmak üzere futbol kulübü hisselerinde yaşanan yükselişin özellikle futbol kulüplerinin vergilerinin sıfırlanabileceği yönündeki haberlerin etkili olduğu söyleniyor. Ancak uzmanlar, söylentilere göre yatırım yapılmaması konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Özellikle hisselerin “ucuz” olup olmadığının bir göstergesi olan fiyat/kazanç (F/K) oranının Fenerbahçe hisselerinde 51'e ulaştığına dikkat çekiliyor. Borsanın ortalama F/K'sı ise 7.44 seviyelerinde bulunuyor. Diğer kulüp hisselerinde de yükseliş sürüyor. Beşiktaş hisseleri dün yüzde 8.57, Galatasaray hisseleri ise yüzde 6.11 değer kazandı. Borsanın yüzde 8.19 düştüğü 19 Haziran'dan bu yana ise Trabzon hisseleri yüzde 24.6, Galatasaray hisseleri yüzde 8.59, Beşiktaş hisseleri ise yüzde 26.07 arttı.

Manchester United'ı da Real Madrid'i de Barcelona'yı da solladı

Kulüp Piyasa değeri

Fenerbahçe 2.032
Manchester United 1.800
Real Madrid 1.285
Arsenal 1.200
Liverpool 1.050
Bayern Munich 917
AC Milan 798
Barcelona 784
Chelsea 764
Juventus 510
Shalke 04 470
Trabzonspor 318
Galatasaray 229
Beşiktaş 86

İçeriği beğendiniz mi? Günlerden Bugün'ü Rss olarak ya da E-Mail alarak takip edin! E-mail ile kayıt en üstte!

7 Yorum

  1. Deli Profesör |

    Kara para aklama sanatı :D

     
  2. Burak Doğan |

    Aklayamayıp borç içinde yüzenler utansın:)

    Bu arada Chelsea'de mi kara para aklıyor ki?

     
  3. yesilsaglikli |

    Fenerbahçe dünyanın en değerli klübümü yani. Bana biraz garip geldi ama neyse.

     
  4. Burak Doğan |

    Bariz manipülasyon dönüyor içerde.. Yapıyorlar birşeyler. Borsada oyuncak haline geldi hisseler..

     
  5. Rodmank |

    bugün borsada çökme noktasına geldi ama fenerbagçe

     
  6. kubio |

    Yeni formetlerimiz

    kezban yenge & gülizar hala

    :D

     
  7. Burak Doğan |

    Çok fuleli forvetlerimiz oldu gerçekten=) Etkileyici:)

     

Yorum Gönder